Rasbeskrivning

Fakta om Yorkies

2015-05-22 08:28 #0 av: MiloochWIlliam

Hejsan alla yorkshireterrier ifokus medlemmar! Tänkte skriva en artikel om lite fakta , historia mm om yorkies!

Yorkshireterrier

Grupp 3 Terrier

Historik

Rasen skapades med början under 1850-talet i Yorkshires ulldistrikt. Vävare och ullfabriksarbetare tog som hobby, och med all säkerhet som extrainkomst, att föda upp mycket små, mjukhåriga terrier, som blev populära sällskapshundar hos besuttna damer. Den härstammar troligen från gamla engelska black-and-tan terriern, malteser, dandie dinmont terrier och skyeterrier. Yorkshireterrier erkändes som ras 1886. Numera är den en populär utställnings- och sällskapshund världen över.

Användningsområde

Rasen används framförallt som sällskapshund. Den deltar gärna på lydnadsplan, i utställningsringen, i agility och på senare tid är även några individer viltspårmeriterade.

Hälsa

Rasen är i huvudsak frisk, men man måste vara observant på tänderna. Dels är det vanligt att valpar inte tappar alla sina mjölktänder utan att veterinär måste dra ut en del. Dels får de lätt tandsten, varför ett årligt besök hos veterinär för att rengöra tänderna är att rekommendera. Patella luxation (lösa knäleder) förekommer inom rasen. Men det är mycket sällan som någon behandling behöver ske, då hunden är mycket lätt i kroppen. Yorkshireterrier kan ofta bli relativt gammal, 12–15 år är inte ovanligt.

Egenskaper / Mentalitet

Yorkshireterriern är en pigg, alert och orädd hund. Den är nyfiken till sin natur och vill gärna hänga med på det mesta. Men som alla hundar behöver den uppfostran för att må bra.

Storlek och utseende

Enligt rasstandarden finns ingen nedre viktangivelse men maxvikten är angiven till 3,2 kg. I praktiken väger många individer mer. Ingen mankhöjd finns i rasstandarden, men de flesta är mellan 20–25 cm. Det föds ofta både små och stora valpar i samma kull, beroende på rasens bakgrund. Färgen är mörkt stålblå (inte silverblå).

Pälsvård

Eftersom rasen enligt rasstandarden ska ha lång päls så kräver den en genomborstning minst varannan dag. Yorkshire terrier har ingen underull. Ett bad varannan till var tredje vecka, oftare vid behov och om hunden har lång päls. Många klipper hundens päls kort. Det bör inte göras om den ska på utställning.

Övrigt

Med tanke på rasens ringa storlek är den inte lämplig hos familjer med riktigt små barn, om inte föräldrarna har hundvana och inser att det är hunden som behöver skyddas från barnet. Men som sällskap och kompis till lite äldre barn och till vuxna i alla åldrar är det en behändig hund som är lätt att ha med sig. Glöm inte att det är en hund och att den måste få leva som en för att må bra. Motion och utevistelse såväl som sällskap i soffan gör en yorkshireterrier till en harmonisk och trevlig hund.

Källa: http://www.skk.se/hundraser/yorkshireterrier/

Anmäl
2015-05-22 08:42 #1 av: [Juel70]

Tack för info.  Mina föräldrar har en yorkie-rackare Skrattar Har läst att rasen är svår att få riktigt rumsren och mina föräldrars hund går och skvätter överallt hela tiden, så  han har mag-blöja när han är inne. 

Det är för övrigt en väldigt klok hund! Den lär sig fort att läsa av människors kroppsspråk och sinnesstämning, väldigt lojal, ibland lite avvaktande mot främmande människor, vaktande, kan vara väldigt skällig. 

Anmäl
2015-05-22 08:46 #2 av: [Juel70]

Jo sen har den ju anlag för ...vad heter det nu igen... något med struplocket. Man bör ha sele och inte halsband.

Anmäl
2015-05-22 09:31 #3 av: MiloochWIlliam

Det har jag faktiskt aldrig hört talas om. Funderar Men ska kolla upp det! #2 Håller med om att yorkies är kloka små hundar Glad

Anmäl
2015-05-22 09:34 #4 av: [Juel70]

Nån slags kollaps av struplocket tror jag det var.  Märker det på föräldrarnas yorkie  när han drar i selen så börjar han att hosta. 

Anmäl
2015-05-22 11:26 #5 av: [[Boris Sager]]

Ja, tracheal collapse kallas det. Finns I olika grader.
Symptom att hunden har svart att fa luft.
Bra att anvanda sele I stallet for halsband da belastningen blir mer utbredd nar/om hunden drar. Finns sakert beskrivet har pa sajten.

Anmäl
2015-05-22 11:28 #6 av: axa

Bra artikel!

#4 Vet inte om jag tänker rätt men jag har hört alla små hundar har "svårt/problem" med andningen när de har stryphalsband eller hårt tryck mot halsen kan ge de svårigheter med andningen.

 Men nej, det du hört är nog inget vanligt förekommande då inga Yorkies jag träffat inte kunnat gå i halsband eller sele eller fått andningssvårigheter. 

Vad ska de annars vara kopplade i? För vi har ju faktiskt koppeltvång i delar av Sverige.

Anmäl
2015-05-22 11:38 #7 av: [[Boris Sager]]

Här är en länk från YTNR om tracheal collapse

http://www.yorkierescue.com/trachea/tracheainfo.html

Nej, inget jättevanligt problem, men några av mina yorkar har haft partciell tracheal collapse.

Jag har då masserat muskulaturen runt halsen så vovven lugnat ner sig .

Anmäl
2015-05-22 11:45 #8 av: [[Boris Sager]]

Det här skrev jag Nov. -13.

#4 av: Boris Sager

Levershuntar är ett stort problem i U.S.A.

Det här är ett ämne, som jag skulle kunna "prata ihjäl mig " om.

Läs och känn till detta fruktansvärda tillstånd

http://www.livershunt.com/

Kolla väldans gärna på sidorna här

Anmäl